Den eksistentialistiske tilgang

Jeg tror på, at en væsentlig vej til et bedre liv er, at man føler en mening med sin tilværelse. Nogle mennesker kan føle, at de har "alt" i betydningen: Materielle goder, familie, venner osv. Men alligevel har de følelsen af, at der mangler noget. Dette "noget" kan handle om mening. "Hvorfor er jeg her?", "hvorfor er jeg ikke tilfreds?", "hvem er jeg?", "hvor skal jeg hen?" kunne være eksempler på eksistentielle spørgsmål, som til tider kan trænge sig på, og som det kan være vigtigt at finde nogle svar på.

I den eksistentielle forståelse ligger også, at ethvert menneske har et ansvar for sit liv, og dermed også en mulighed for selv at forme det. Jeg mener ikke, at mennesker er født lige eller endsige har lige muligheder, men det gælder alligevel om at lede efter det udviklingspotentiale, som vi alle sammen har, men som desværre ofte holdes nede af frygt og vanetænkning. I den forbindelse tror jeg på, at det er vigtigt, at et menneske kender sine ressourcer, og tror på, at han eller hun selv kan gøre en forskel i livet.

Den eksistentielle tilgang er for mig ikke en teknik eller metode som f.eks. den kognitive, men et slags filter som man bruger til at opfange en bestemt type problemstillinger. Det kan handle om at foretage vigtige valg, finde ud af hvor man egentlig hører til her i verden, eller at finde frem til hvad man egentlig vil med sit liv.

<< TILBAGE til menneskesyn og arbejdsmetode

Psykolog Bodil Aastrup | Themsvej 45, 8240 Risskov  | Tlf.: 6118 9863 | bodilaastrup@gmail.com