Den kognitive metode

Den kognitive forståelse har opnået kæmpe udbredelse indenfor de sidste 30-40 år, ikke mindst fordi dens effekt er veldokumenteret. Dens fokus ligger på tankerne. I denne forståelse er det tankerne, der påvirker vores handlinger og vores følelser, og derfor er det tankerne, som man skal undersøge og forandre. Hvis du f.eks. oplever, at din arbejdsgiver ikke roser dig, eller lægger mærke til dig, kan du komme til at tænke, at han (eller hun) ikke sætter pris på din indsats, og måske endda synes, at du ikke gør dit arbejde ordentligt. Dette er en måde at forstå hans adfærd på. En anden kunne være, at han er gammeldags, genert og dårlig til at give ros, og derfor ikke evner at give dig ros, selvom han måske er mere end tilfreds med din indsats. Alt efter hvordan du forstår hans adfærd, vil du ende med forskellige følelser, f.eks. mindreværd eller irritation i første eksempel, og overbærenhed og forståelse i det andet, hvilket igen vil påvirke din adfærd.

I det hele taget fokuserer den kognitive metode meget på adfærden, og arbejdet med tankerne suppleres ofte af adfærdseksperimenter, hvor du får "lektier" for, såsom at øve dig i problemfyldte situationer, og i at finde andre måder at håndtere dem på.

Helt konkret bruger vi tavlen meget, og analyserer situationer fra hverdagen. Ofte vil du blive bedt om at registrere særlige problemsituationer, som vi kan tage op i vores samtaler.

Centralt for den kognitive måde at arbejde på er, samarbejdet mellem terapeut og klient. Hvor ældre metoder, som f.eks. psykoanalysen krævede at terapeuten forholdt sig neutralt og afventende (nogle ville sige koldt), er den kognitive terapeut hel åben om, hvad han foretager sig, og hvorfor han gør det. Han ser i det hele taget på klienten som en medspiller, der selv er i stand til at tage ansvar for sit liv. Hermed ikke sagt, at følelser ikke kan tage over, og gøre det næsten umuligt at handle konstruktivt, alle kan blive overvældet og miste overblikket, men i metoden ligger en tro på, at selvom man ikke kan fjerne alle de svære følelser, så kan man lære at håndtere dem på en bedre måde.

Forskning viser, at den kognitive metode især er effektiv ved depressions- og angstlidelser, hvorfor jeg bruger den mest i disse sammenhænge. Dog vil jeg også næsten altid bruge kognitive teknikker til andre typer problemstillinger.

<< TILBAGE til menneskesyn og arbejdsmetode

Psykolog Bodil Aastrup | Themsvej 45, 8240 Risskov  | Tlf.: 6118 9863 | bodilaastrup@gmail.com